Iedereen krijgt te maken met verliezen. Dat is onderdeel van het leven. Maar het is meestal niet makkelijk om met een verlies om te gaan.

Er zijn verschillende soorten verliezen. Het kan gaan over het overlijden van een dierbare. Maar ook over het verlies van je gezondheid door ziekte of verlies van een partner, vriend of huisdier. Weer andere vormen van verlies zijn het kwijtraken van je baan, inkomen of huis. Of bijvoorbeeld het niet kunnen realiseren van iets dat voor jou heel belangrijk is. In dat laatste geval moet je afscheid nemen van een doel dat je jezelf hebt gesteld.

Soms is er sprake van meerdere verliezen tegelijk. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden, raak je niet alleen je partner kwijt, maar misschien ook wel je huis en een aantal vrienden.

Begeleiding bij verlies en rouw

Omgaan met verlies

Ieder mens gaat op zijn eigen manier met verliezen om. Soms slaat iemand compleet op slot door een verlies en is hij niet meer tot handelen in staat. In andere gevallen gaat iemand heel hard door met zijn eigen leven en wordt het verlies op die manier geheel of gedeeltelijk genegeerd. Soms wordt een verlies zo groot dat iemand niet meer kan zien dat het leven – zelfs na het geleden verlies – ook nog mooie kanten heeft. Of vindt iemand dat hij zich na een verlies – bijvoorbeeld uit schuldgevoel – niet meer gelukkig mag voelen. Rouwen is dus een heel persoonlijk proces en voor iedereen anders.

Door op een juiste manier afscheid te nemen van dat wat je verloren bent, ontstaat op een gegeven moment weer ruimte voor het nieuwe.

In gesprek

Heb je een luisterend oor en/of hulp nodig bij het verwerken van een verlies in je leven?

Neem gerust contact met me op om kennis te maken, dan bekijken we of ik iets voor je kan betekenen.

Coaching & Consultancy

Overzicht diensten

Meer weten over mijn aanbod in coaching, training of organisatieadvies? Klik op de links in het overzicht voor meer informatie of neem direct contact met me op.